Le confit de canard czyli konfitura z kaczki

Jadłem ją nie raz w Paryżu. Podaje ją większość restauracji mniejszych i większych. Można ją zjeść w co drugim bistro. W Paryżu, dla przeciętnego Francuza nie jest niczym nadzwyczajnym. Dla mnie była. A mowa o confit de canard, czyli w wolnym tłumaczeniu konfiturze z kaczki.

Nic nadzwyczajnego a jednak. Bo jeśli ktoś zrobiłby ankietę wśród Polaków na temat kaczki robionej przez mamę, to więcej niż połowa, powiedziałaby, że kaczka kojarzy im się z suchym, raczej wiórowatym mięsem, smacznym a jednak suchym.

le confit de canard

Zupełnie inaczej sprawa się ma z confit de canard, bo tu mamy do czynienia z mięsem rozpływającym się ustach, przepysznie soczystym i miękkim. Poezja smaku. Nic dodać. Nic ująć. Czym jest konfitura z kaczki? Jak ja przygotować? Przepisu szukałem długo. Znajoma od wielu lat mieszkająca w Paryżu, twierdziła, że sekret tkwi w specjalnym macerowaniu nóżek kaczych. Macerowanie, sprawa niezwykle ważna, ale nie jest tajemnicą confit. Sekret odkryłem jakiś czas temu, dzięki książce Grzegorza Łapanowskiego „Smakuje”. Otóż konfitowanie to nic innego, jak bardzo wolne duszenie dzikiego ptactwa w ich własnym tłuszczu. A poniżej przepis na przepyszne i niezawodne nóżki kacze, czyli „Le confit de canard”.

Porcja dla 4 osób.

dwa opakowania smalcu z gęsi po 250 g – w Warszawie można go kupić na kilku stoiskach w Hali Mirowskiej. Jest doskonały, zdrowy, świetny do przygotowania nie tylko dzikiego drobiu. Można na nim smażyć właściwie wszystko, a jego właściwości zdrowotne są porównywane do oliwy z oliwek

4 nogi z gęsi lub kaczki, majeranek, dwa jabłka, sól pieprz, cztery ząbki czosnku.

Kaczkę należy, najlepiej dzień wcześniej zamarynować w majeranku, soli, pieprzu i czosnku. Nogi z kaczki dusimy mniej więcej cztery godziny, całkowicie zatopione w tłuszczu. Pod koniec duszenia, do tłuszczu dodajemy jabłka pokrojone na ósemki. A nogi z kaczki przekładamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika wraz z jabłkami. W czasie, kiedy nogi z kaczki przypiekają się w piekarniku z jabłkami, w tym samym tłuszczu smażymy ósemki z ziemniaków.

Kaczkę podajemy z ziemniakami, sałatą i dobrym czerwonym winem. Może być merlot lub cabernet sauvignon. Oczywiście wino najlepiej francuskie.

Confit również świetnie smakuje z winną sałatką z czerwonej kapusty w ciepłym sosie śliwkowym, na którą przepis podam już niebawem.

Smacznego.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s