Dorada pieczona w pierzynce z soli.

Jedna z moich ulubionych, dosyć droga i rzadko dostępna w Polsce, smaczna, delikatna w smaku, łatwa w przygotowaniu dorada – ulubiona ryba starożytnych Rzymian.

Image

Zasada jest prosta. Jeśli mam do czynienie z wysokiej jakości „materiałem” kulinarnym, niezależnie od rodzaju, staram się podać go w jak najbardziej prosty sposób. Dokładnie takim, samym w sobie doskonałym jest Dorada, którą przygotowuje bez dodatku przypraw, jedynie zapieczoną w dobrej jakości, morskiej soli.

Po wypatroszeniu, wysuszeniu ryby i rozgrzaniu piekarnika do temperatury 180 stopni, na blasze pokrytej folia aluminiową układam grubą warstwę gruboziarnistej soli. Na pierzynce z soli układam rybę, po czym posypuje ją, kolejna grubą warstwą soli. Zapiekam w zależności od wagi ryby ok 30 minut. Nie musimy być bardzo dokładni, ale według standardów na każde 450 g ryby przypada 10 minut pieczenia. Należy brać oczywiście pod uwagę świeżość. Jeśli ryba jest, co oczywiście może się zdarzyć bardzo świeża, można skrócić czas pieczenia nawet o jedną trzecią.

Jak jest ryba zapiekana w pierzynce soli? Nie, nie, nie jest bardzo słona, ponieważ po upieczeniu sól z ryby się zdejmuje, uważając jednocześnie, żeby nie uszkodzić skóry ryby. Jest bardzo soczysta, delikatna, smakuje rybą a nie ziołami. Zachowuje swój aromat i smak. Oczywiście nie polecam tej metody, do przyrządzania np. karpia, którego błotną woń trzeba wywabiać różnymi sposobami.

Dorada w soli pchnie rybą, ale bardzo delikatna, subtelną rybą. Nadaje się dla każdego, nawet bardzo wyrafinowanego smakosza. A reszta zależy jedynie od naszej fantazji. Ja przykładowo lubię podpiec w piekarniku plasterki cytryn i podać je razem z rybą.Do tego prosta sałata i winegret z przewagą soku z cytryny.

Smacznego.

post scriptum

Świeżą doradę za rozsądną cenę kupiłem w Lidlu. Coraz częściej ten dyskont wprowadza artykuły z wyższej półki po rozsądnych cenach.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s