Grecja na talerzu, cz 1. Papryka z serem halloumi

Jeść, jeść, jeść. Dużo, przyzwoicie, świeżo, pachnąco i smacznie. Jeść jak w Grecji, dlatego musi być przystawka. Koniecznie lekka, ale intensywna, pobudzająca do dalszej konsumpcji. Polecam delikatnie ale bardzo intensywnie faszerowaną, czerwoną paprykę. Farsz powstał na bazie sera Halloumi, świeżych ziół i cytryn. Naprawdę pyszne, jako pierwsze danie. W upalne dni, może spokojnie wystarczyć jako posiłek w ciągu dnia.

Obrazek

Składniki dla 2 osób

1 spora, czerwona papryka

garść sera halloumi pokrojonego na kawałki

garść świeżego tymianku i mięty

sok i skórka z cytryny

orzechy pinii*

oliwa z oliwek

czosnek

Przygotowanie.

Paprykę przekroić na pół, wypatroszyć z gniazd nasiennych i białych środkowych błon. Natrzeć oliwą i zapiekać w rozgrzanym do 220 stopni piekarniku przez około 20 minut. Nie może się całkowicie przypalić. Musi lekko zbrązowieć i puścić soki.

Zapieczone połówki faszerujemy serem, ziołami, czosnkiem i całymi orzechami, skrapiamy sokiem z cytryny i posypujemy startą, cytrynową skórką. Zapiekamy kolejne 15 minut, zmniejszając temperaturę piekarnika do 200 stopni.

* orzechy piniowe, które są u nas dość drogie można z powodzeniem zastąpić np. tartymi orzechami włoskimi. Potrawa nabiera wtedy trochę bardziej gruzińskiego charakteru, ale jest równie smaczna.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Connecting to %s