Cielęcina w towarzystwie bakłażana

Świetnie komponuje się z jasnymi sosami na bazie białego wina i cytryny. Doskonale smakuje latem w ogrodzie lub na tarasie z kieliszkiem schłodzonego chardonnay. Z cyklu dania niebanalne na niedzielny obiad, przedstawiam dziś steki z udźca cielęcego, podane z bakłażanową salsą i sosem cytrynowo rozmarynowym.

Obrazek

Brzmi dosyć skomplikowanie, ale przygotowanie tego pysznego dania, po zjedzeniu którego wylizuje się do ostatniej kropli sos, sięgając po ostatnie skrawki pieczywa, jakie zostało w domu, zajęło mi zaledwie 30 minut. Nie licząc oczywiście marynowania przez noc cielęciny w oliwie, cytrynie soli i pieprzu. A zatem jak wygląda 30 minut w kuchni przed obiadem? Cielęcinę umieszczam w naczyniu żaroodpornym, wypełnionym na dnie bulionem warzywnym z oliwą, cytryną, dwoma ząbkami czosnku i wstawiam do piekarnika o temperaturze ok. 160 stopni na 30 minut. W tym czasie kroję bakłażana w kostkę, posypuję solą i zostawiam na kilka minut na sitku, po czym spłukuję zimną wodą. W tym czasie na patelni szkli już się ząbek czosnku i cebulka pokrojona w drobna kostkę do której dorzucam opłukanego bakłażana i duszę chwilę, po czym zalewam połową szklanki białego wina, pozwalając aby alkohol odparował. Posypuję słodką papryką i dodaję dwa dojrzałe pomidory pokrojone w kostkę lub małą puszkę pulpy pomidorowej. Duszę chwilę, doprawiam do smaku sola i pieprzem. Cielęcinę wyjmuję z piekarnika. Powstały sos przelewam do blendera, dodaje świeży rozmaryn, pół łyżeczki musztardy i miksuję wszystko na jednolity, klarowny sos, którym polewam mięso. Do zobaczenia w ogrodzie!

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Connecting to %s