Zainspirowany w warszawskim maglu.

Pora lunchowa w środku tygodnia. Znany na dolnym Mokotowie Cafe Magiel na Stępińskiej zaprasza na lunch. Podobno „każdy” już tu był, bo jest to dobra, warszawska knajpa, słynąca ze slowfoodowej kuchni, smacznej domowej, prawie codziennie innej. Ja wybrałem na lunch paprykę faszerowaną kaszą. Letnio i lekko. Smacznie, ale dla mnie trochę bez charakteru. Pomysł dobry, trochę nie wykorzystany. Musiałem coś z tym zrobić i wymyśliłem paprykę z kaszą, pasująca do moich kubków smakowych, ożywioną cukinią, oliwkami i greckim jogurtem w towarzystwie rzymskiej sałaty i czerwonej cebulki.

A tak powstała, porcja dla 2 osób.

Cztery nieduże papryki wkładam na kilka minut do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika. W tym czasie szklę na oliwie małą cebulkę i ząbek czosnku. Kasza w tym czasie zaczyna się gotować w garnku z osoloną wodą.
Do cebuli i czosnku dodaję startą na papkę małą cukinię, pokrojone w drobne kawałeczki zielone oliwki, dwa listki mięty, sól i pieprz. Duszę przez chwilę po czym wsypuję na patelnię ugotowaną kaszę i mieszam wszystkie składniki. Powstałą masą faszeruję papryki, przykrywając warstwą sera pecorino lub innym ostrzejszym serem, który dobrze się zapieka. Wkładam do piekarnika na 20 minut, zmniejszając temperaturę do 160 stopni. Gotowe papryki polewam łyżka jogurtu greckiego. Całość podaję z rzymską sałatą, czerwoną cebulką pokrojoną w piórka, polaną klasycznym vinegretem.

Lunch w maglu był bardzo smaczny, bez pretensji o miano najbardziej wyrafinowanej kuchni w mieście. Lubię takie miejsca, lubię do nich wracać, lubię, kiedy kuchnia zaczyna mnie inspirować, bo tworzy ją nie tylko menu, ale ludzie, którzy o niej opowiadają i wymyślone, ale nie przekombinowane wnętrza.

Magiel Cafe, Stępińska 2, Warszawa.

Jedna uwaga do wpisu “Zainspirowany w warszawskim maglu.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s