Indyk wcale nie mdły, bo z włoskim charakterem.

Mam świetny sposób na sprawdzanie jakości i świeżości każdego zakupionego mięsa. Kot. Sprawa jest bardzo prosta, jeśli kot rzuca się na mięso i jest w stanie przybiec w ciągu pięciu sekund z ogrodu, kiedy je wyjmuje z lodówki, znaczy, że mięso jest warte uwagi i przygotowania. Tak było z filetami z indyka, które zakupiłem ostatnio. Musiałem użyć wielu sztuczek, żeby zostało coś dla mnie. Zdążyłem je zamarynować w białym winie.

ROLADKI Z INDYKA FASZEROWANE CUKINIĄ I GROGONZOLĄ podane z grilowanym bakłażanem, cytrynowym ryżem i sałatą rzymską

3 filety z indyka
1 mała cukinia
100 gram sera gorgonzola
bakłażan
sól, pieprz, świeże oregano, papryka słodka
sałata rzymska i klasyczny sos vinaigre

Zamarynowane wcześniej w białym winie filety z indyka rozbijam, faszeruję serem i cukinią startą na tarce, doprawiam pieprzem i listkami oregano. Zawijam i wstawiam do piekarnika na około 30 minut (temperatura 160 stopni). Jednocześnie na górnym ruszcie zaczynam grillować pokrojone w plastry bakłażany, które wcześniej posypałem słodką papryką, solą, pieprzem i skropiłem oliwą. Po 30 minutach zwiększam temperaturę do 200 stopni, wyjmuję indyka i kończę grilować bakłażany. Zajmie to ok 5 minut. W tym czasie kroję faszerowanego indyka na zgrabne roladki i podaję z ryżem podsmażonym na odrobinie oliwy z sokiem z cytryny, skórką cytrynową i tymiankiem.

Bakłażan, a tak naprawdę dwa jego niewielkie plasterki, świetnie wykańczają to danie, które mimo nadzienia z ostrej gorgonzoli jest dość delikatne. Ważne, żeby był bardzo solidnie natarty czerwoną papryką. Musi ją wypić razem z oliwą i dobrze się wysuszyć w piekarniku.
Do tego kobiecznie białe wino. Dobrych smaków!

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s