Cudze chwalicie.

Sobota, połowa października, słońce i targowisko w centrum Warszawy. Hala Mirowska, targ z tradycją sięgającą końca dziewiętnastego wieku. To tu kupuję produkty na weekendowy obiad.

Mając w kieszeni zaledwie pięćdziesiąt złotych robię zakupy na cały weekend, udowadniając, że nawet w czasach kryzysu można jeść zdrowo i smacznie, omijając popularne dyskonty. Na jednym ze stoisk widzę wędzone kości wieprzowe. Kupuję żeberka za niecałe pięć złotych. To podstawa do wywaru na którym można ugotować aromatyczną grochówkę, kwaśnicę, żurek lub inną, polską zupę. Wybieram kwaśnicę na wywarze z jarzyn, wędzonych żeberek z dodatkiem wędzonego boczku i majeranku.

Proces wędzenia kości pozbawił je zbędnego tłuszczu, dlatego wywar nie jest ciężki, ale za to bardzo aromatyczny i smaczny. Kwaśnica na tej bazie naprawdę idealna. Co drugie stoisko o tej porze oferuje grzyby z polskich lasów. Za niecałe dwadzieścia złotych kupuję sporą reklamówkę podgrzybków. Część z nich suszę, część mrożę. Świeże wykorzystuję do sosu grzybowego, który podam z dodatkiem łazanek w gęstym sosie śmietanowym, posypane natka pietruszki. Grzyby wcześniej przesmażam na maśle z dodatkiem zrumienionej cebuli. Do podkreślenia smaku potrawy używam parmezanu, łamiąc w ten sposób zasady kuchni zarówno włoskiej (Włosi nie dodają do grzybów parmezanu) i polskiej.

W kuchni pachnie, na talerzu smakuje. Końcówka jesieni to idealny moment na targowe zakupy. Nasze targi, których niestety jest coraz mniej, to oaza dla smakoszy. Zachwycamy się targami na całym świecie, ale często zapominamy, że nasze tagi szczególnie późnym latem i jesienią to kwintesencja niezwykłych smaków, dlatego warto czasami zbłądzić w drodze do supermarketu.

łazanki z grzybami w sosie śmietanowym

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s