Bo jaka ona jest? Kuchnia żydowska, kuchnia w Tel Avivie? Polem prawdziwego konfliktu jest w Izraelu kuchnia żydowska i kuchnia arabska. Połączenie jednej i drugiej, czy w ogóle można tak powiedzieć? W każdym razie smaki mieszają się w tej części świata jak nigdzie. Europejska kuchnia żydowska jest w Izraelu w odwecie i trudno znaleźć restauracje z tradycyjną kiszke, czulentem czy rybą faszerowaną. Ale trudno odebrać dzisiejszej kuchni Izraela smaku, koloru i wrażeń jakie pozostawia jej spożywanie w tej gorącej części świata. I nie do końca o słońce tu chodzi.

Czyj jest falafel, humus, pita? Czyje są wszystkie maczanki, przyprawy i sałatki? Arabscy Żydzi w Izraelu używają intensywnych przypraw, ale to nie znaczy, że ich jedzenie nie jest koszerne. Europejscy Żydzi powiedzą, że jest za pikantnie, zbyt azjatycko? Ale to właśnie dzięki diasporze, rozproszeniu Żydów po całym świecie ich kuchnia ma tak wiele do zaoferowanie. Wchodząc do przeciętnej restauracji w Tel Avivie, możesz liczyć, że jako starter dostaniesz około dwudziestu różnych przystawek. Humusy rozmaicie podane i przyprawione, pasty z bakłażana, czosnku, na bazie oliwy lub jogurtu, grillowane warzywa, cudowne harrisy, czyli pasty na bazie czerwonej lub zielonej ostrej papryki z duża ilością aromatycznej kolendry. Naprawdę trudno po tym zabrać się za danie główne. A danie główne to przeważnie ryby, z grilla, lub patelni. Wśród nich jedna z moich ulubionych śródziemnomorskich ryb, która w całym basenie morza śródziemnego występuje pod różnymi nazwami. Tu w anglojęzycznym menu występowała pod nazwą red fish.

Diaspora spowodowała, że taką samą potrawą żydowską jest w Izraelu tradycyjna kiszke, czulent, kasza gryczana, ale też bliskowschodni kuskus, karp podany jako gefilte fish i morska ryba z rejonów Atlantyku. Klimat sprawia, że bardziej przyswajalne jest mimo wszystko kuchnia Żydów sefardyjskich, czyli południowoeuropejskich i północnoafrykańskich. Dzięki diasporze kuchnia w tym niewielkim państwie to niemały kawałek świata. Naprawdę bardzo smaczny kawałek.