Alternatywa dla karpia.

Ta dyskusja nie ma końca, czy zabijać wcześniej, czy wrzucać do wanny i czekać do wigilii? Czy jeść w ogóle, bo niezależnie od tego jak się go przyrządza i tak śmierdzi mułem. Karp, który coraz częściej zastępowany jest na wigilijnych stołach hodowlanym łososiem z Chin lub tuńczykiem. I dobrze, bo na karpie duszące się w wielkich kadziach w supermarketach nie można patrzeć, a reklamówki z trzepoczącą, ledwo żywą rybą nie mają nic wspólnego z tym co świąteczne.

Szukając w tym roku alternatywy dla karpia przypomniałem sobie niesamowitą restaurację w stolicy Korfu, nad samym morzem, niedaleko starego miasta. IMG_0594Jadłem tam cudowne, aromatyczne i rozpływające się w ustach carpacio z ośmiornicy z dużą ilością pietruszki i czosnku, pachnące morzem i ziołami. Dziś w wigilię, postanowiłem odtworzyć ten smak.

Do przygotowania tego dania wybrałem ośmiornicę w plasterkach,  wcześniej obgotowaną i zamrożoną. Można ja kupić w sklepach typu kuchnie świata. Sprzedawana jest tam jako jeden ze składników sushi. Cienkie plasterki ośmiornicy podałem na plasterkach wcześniej ugotowanych ziemniaków. Najważniejszy jest jednak sos, który powstał na bazie oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia, czosnku, gruboziarnistej musztardy, soku z jednej limonki, odrobiny miodu, papryczki chili, pieprzu i soli morskiej. Ułożone na plasterkach ziemniaków ośmiorniczki polałem sosem i posypałem obficie natką pietruszki. Zakryłem szczelnie folią spożywczą i odstawiłem do lodówki na co najmniej kilka godziny. Degustacja dziś wieczorem.

IMG_0060

Inspirujących świąt, nie tylko kulinarnie.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s