Warszawa Wschodnia

No i jest. Doczekaliśmy się. Pojawiła się w końcu konkurencja? A tak naprawdę zupełnie nowa jakość na warszawskiej Pradze. Gratka dla tych, którzy lubią restaurację U kucharzy w Śródmieściu.

Warszawa Wschodnia
Warszawa Wschodnia

Dla tych, którzy mają dość dań odgrzewanych w mikrofalówkach, z dodatkiem ulepszaczy i E wszelkiej maści.
Warszawa Wschodnia. Restauracja Mateusza Gesslera. Naprawdę przyjemna podróż w świat prostej, smacznej i przygotowywanej na oczach konsumentów kuchni.

Wschodnia ma być czynna siedem dni w tygodniu, dwadzieścia cztery godziny na dobę. To nowa jakość w Warszawie, gdzie w nocy poza zakąskami, przekąskami, kebabem i macdonaledem, trudno o dobrą kuchnię po 22. Pamiętam, jak pewnej letniej nocy ze znajomymi obcokrajowcami, szukaliśmy w Śródmieściu, miejsca, gdzie można zjeść coś na ciepło i napić się wina. Było trudno. Na szczęście Warszawa się zmienia. Zmieniają się przyzwyczajenia i oczekiwania klientów, przez co zmienia się podejście właścicieli do klienta konsumenta, któremu nie wystarczy kawałek mięsa niewiadomego pochodzenia, obtoczony w vegecie, tłuszczu i bułce. Warszawa Wschodnia na szczęścia zmienia jakość złą w całkiem przyzwoitą. Poza tym pokazuje, że można dobrze, elegancko, ze smakiem, za całkiem rozsądne pieniądze. Więc nawet jeśli opróżnisz cały portfel bawiąc się nocą w Warszawie, z powodzeniem możesz tu wpadać.

warszawa wschodnia

W ciągu dnia kusi lunchowe menu. Nie spodziewajcie się tu jednak resztek z całego tygodnia. Ja próbowałem zupy kalafiorowej i polędwicy z dorsza w sosie cytrynowym, z gotowanymi warzywami i ziemniakami pod beszamelem. Bardzo przyzwoita, smaczna kompozycja.

polędwica z dorsza
polędwica z dorsza

Do wyboru są oczywiście klasyczne, polskie zupy, rosół i pomidorowa z domowym makaronem. Rosół bardzo smaczny, może delikatnie za słony. Pomidorowa o idealnej konsystencji, bardzo delikatnie zaciągnięta śmietaną, może jedynie zbyt intensywnie było w niej czuć koncentrat pomidorowy. Drobne wady, no może bardziej subiektywne odczuwanie smaków, przyćmiła jednak bardzo uprzejma obsługi i zastawa na jakiej jada się we wschodniej. Piękna i prosta zastawa.

rosolZdecydowanie pozytywnie muszę się jednak wypowiedzieć na temat dania drugiego. Na temat schabowego z kością, smażonego na smalcu, zapiekanego kilka minut w piekarniku i następnie jeszcze raz delikatnie smażonego na patelni z kapustą zasmażaną, prostą, aksamitną i rozpływającą się… Mniam.

schabowy z kością
schabowy z kością

I mam z z tej okazji utopijny pomysł, aby wszystkie tłukące na deskach kotlety schabowe osoby, wszystkie te, które zasypują mięso schabowe toną przypraw i ulepszaczy odwiedziły Warszawę Wschodnią i nauczyły się schabowego. Bo nasz schabowy, polski schabowy w tym przypadku górą i dołem chrupiący, aromatyczny i smaczny sam w sobie ze smalcem i kością koniecznie. Kolejnym, miłym zaskoczeniem była dla mnie sztuka mięs. Nie raz próbowana i za każdym razem podziwiana w restauracji U kucharzy. Wschodnia całkiem obiektywnie w konkurencji na sztukę mięs wygrywa. Bo wschodniej sztuka rozpływa się. W żadnym kawału nie pozwala wyczuć łykowatości mięsa, polana przecudnym sosem chrzanowym, idealnie skomponowanym z warzywami ugotowanymi al dente plus jedna minuta.

kuchniaPośród innych serwowanych w Warszawie Wschodniej dań widziałem bliny z kawiorem, świetnie podana kaczkę, gęsi pipek, śledzie i tatar wołowy. Menu degustacyjne składające się z ośmiu dań kosztuje 120 złotych. Dwudaniowy obiad dla dwóch osób bez wina kosztuje w granicach 70-80 złotych. To bardzo rozsądnie, jak na te warunki, klimat i jakość.

Warszawa Wschodnia, ul. Mińska 25,  Soho Factory, Budynek 46

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Connecting to %s