Kanapki od nowa.

Mam wrażenie, że Warszawę opanowały kanapki. Opanowały sandwiche i chleby, bagietki i bułki, te na zakwasie i pełnoziarniste, podawane w rozmaity, różny sposób. Taka moda. I dobrze, bo o chlebie, jego smaku atutach przez wiele wielu zapomniało.

bułka przez bibułkę
bułka przez bibułkę

Bo z czym dziś przeciętnemu Polakowi kojarzą się kanapki „z przeszłości”? Z plasterkiem sera Gouda, bułką kajzerką sztucznie nadmuchaną i pysznym ketchupem. Jeszcze do dziś są modne modyfikacje owych kanapek, zapiekane w tosterach, w trójkąciki, chrupiące, powstałe z pieczywa tostowego, prasowanego, ociekające serem, a raczej wytopionym z niego tłuszczem i ketchupem, jak wyżej obowiązkowo.

Na szczęście się zmienia, na lepsze się zmienia. Doceniamy chleb, prawdziwy, bez dodatków, sztucznych aromatów i konserwantów. Dobry chleb o który w Warszawie jeszcze do niedawana nie było wcale tak łatwo. Sięgamy po pajdy chleba na kiermaszach i stoiskach z ekologiczną żywnością, pajdy ze smalcem i ogórkiem kiszonym. Smakuje nam nasz chleb. W stolicy wychodząc od tradycyjnie wypiekanego pieczywa, idziemy dalej.

kanapka śliwka w kompot w knajpie Bułka przez bibułkę
kanapka śliwka w kompot w knajpie Bułka przez bibułkę

Jemy kanapki w modnych śniadaniowych knajpach, takich jak Charlotte na Placu Zbawiciela, czy Bułka przez Bibułkę na Puławskiej. Powstają nowe miejsca, jak Chleb Sklep, również na ulicy Puławskiej, który niestety jest nieczynny w weekend. Doceniamy naturalne, domowe powidła i miody, zielone sałaty różnego rodzaju. W końcu nie boimy się łączyć smaków, słodkiego ze słonym, ostrym czy kwaśnym. Pyszne kanapki, których podstawą są słodkie bułeczki maślane i rozmaite nadzienia, można zjeść w Słodkim Słonym Magdy Gessler na Mokotowskiej.

Śniadania mają być pożywne, ale muszą być przyjemnością, wylęgarnią smaków, które będziemy pamiętać przez cały dzień. Szczególnie teraz w okresie zimy, szarej i nudnej, dobra kanapka z dobrym chlebem na początek dnia. Ja polecam moją własną kanapkę z łososiem, pomarańczą i pietruszką z sosem jogurtowym z odrobiną chili, cytryny, miodu i kolorowego pieprzu.

losoś z pomarańczą

Warszawski kanapkowy tour – wybór subiektywny i nie pełny.

Bułka przez bibułkę, Puławska 24, Warszawa http://www.bulkeprzezbibulke.pl/

Słodki słony, Mokotowska 45, Warszawa http://www.slodkislony.pl/

Charlotte, Warszawa, Plac Zbawiciela http://www.bistrocharlotte.com/

Chleb Sklep, Puławska 51, Warszawa https://www.facebook.com/ChlebSklep

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s