Z kuchnią włoską jak z operą.

Kuchnia włoska najprostsza na świecie, najłatwiejsza, najszybsza, najsmaczniejsza. Bo prawie każdy potrafi zrobić makaron, pastę, sos, czy krem z pomidorów. To prawda.

Kuchnia włoska oparta na starych, tradycyjnych przepisach, gdzie do sosu należy użyć szynki odkrojonej z odpowiedniego miejsca, blisko kości, tego najbardziej aromatycznego. Kuchnia trudna, czasochłonna, wymagająca użycia nie byle jakich składników i umiejętności. Również prawda.

Rzym

Skala przeogromna, do ogarnięcia dla tych, którzy z kuchnią mają niewiele wspólnego, z jednej strony, z drugiej do prawdziwego zatopienia się w przepisach trudnych, smakach złożonych i skomplikowanych dla tych, którzy w kuchni mogą i chcą spędzać kilka godzin dziennie.

Kuchnia włoska smakuje zarówno w dobrej jakości chlebie, podpieczonym na węglu drzewnym i skropionym dobrej jakości oliwą, jak i pod postacią mięs duszonych  i marynowanych kilkanaście godzin w winie i ziołach, kompletnie trudnych do przygotowania.

SONY DSC

Może być zabawą, fraszką, gratką, kiedy zapraszamy do domu znajomych i robimy domową pizzę z najlepszych składników. To proste gotowanie zda egzamin, jeśli użyjemy dobrej jakości pulpy pomidorowej i świeżych składników. Dobra pizza nie może być śmieciowiskiem tego co zostało nam w lodówce. Musi pachnięć dobrej jakości szynką prosciutto, dobrym serem, bazylią, tuńczykiem, oliwkami. Wtedy staje się prawdziwym rajem dla podniebienia i naszych gości. Skorpiona kilkoma kroplami dobrej oliwy i posypana świeżo mielonym pieprzem sprawi, że miejskie, czasami bardzo złe pizzerie, będziemy przez jakiś czas omijać szerokim łukiem.

pizza

W końcu kuchnia bardziej czasochłonna, wymagająca przygotowania domowej pasty, przeciśnięcia tej pasty przez domową maszynkę do makaronu, żeby była cienka jak pergamin, delikatna. Takie ciasto potrzebuje jedynie zanurzenia we wrzątku na dosłownie dwie minuty. Rozpływa się w ustach i należy je podawać zaraz po ugotowaniu. Ravioli z pastą bakłażanową z przepisu szefa kuchni restauracji Gamberto Rosso w małym toskańskim miasteczku, to sztuka kulinarna naprawdę wysokich tonacji, gdzie smak bakłażana połączony z kremową konsystencja mascarpone i bazylii, wprowadza nas w wyższe sfery kulinarnego zadowolenia.

Farsz do Ravioli.

Bakłażana pokrojony w kostkę

dwie dymki

ząbek czosnku

3 dojrzałe pomidory obrane ze skórki, wydrylowane i pokrojone w kostkę

150 g serka mascarpone

kilka listków bazylii w całości.

Składniki farszu dusimy na oliwie do konsystencji średnio miękkiej, doprawiamy solą i pieprzem, następnie przekładamy na deskę (uwaga blender w tym przypadku jest dla tego farszu zabójstwem), i szatkujemy do uzyskania jednolitej konsystencji, którą możemy połączyć z serkiem. Farsz wykładamy na kwadraty ciasta makaronowego, zaklejamy i gotujemy dwie minuty. Wszystko podajemy z sosem z pomidorów, bazylii, czosnku i cebuli. Sos dusimy dosłownie trzy minuty. Idealny jest wtedy, kiedy pomidory nie rozpadną się całkowicie.

ravioli1

Skala trudności, tak naprawdę nie ma tu znaczenia. Ma znaczenie dobra zabawa, smak i zapach prawdziwej kuchni włoskiej, która jeśli robiona naprawdę szczerze, smakuje zawsze jak wyborna opera.

Jedna uwaga do wpisu “Z kuchnią włoską jak z operą.

  1. Kiedyś kuchnię włoską pojmowałam jako łatwą, lekką i przyjemną a jej dania jako realizowane naprędce, gdzieś między jednym a drugim kieliszkiem Prosecco. Teraz już wiem, że czas jest największym sprzymierzeńcem włoskiej kuchni. Smakują najbardziej te dania, które długi czas spędziły na ogniu, bądź skomponowane są ze znakomitych długo dojrzewających serów, sezonowanych wędlin, wina. Gdy widzę smutny makaron z torebki z ledwie zblanszowanym szpinakiem myślę, że nie o to w kuchni włoskiej chodzi, nie taka mnie oczarowuje. Twoje ravioli wpisuje się w nurt włoskiej kuchni wybornej, zjadłam je więc oczami!!

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Connecting to %s