Najprościej. Najsmaczniej.

Myślałem dziś cały dzień o rybie. Rybie przypiekanej na grillu, owiniętej w liście winogron, przyprawionej jedynie szczypta soli morskiej. Myślałem o sosie na którym wyląduje ta ryba po upieczeniu, sosie z anchois, świeżych pomidorów i czosnku.  Mamy 27 stycznia, za oknem mróz, ogród i grill przysypane śniegiem. O rybie z grilla przygotowanej na świeżym powietrzu z kieliszkiem schłodzonego prosecco mogę na chwilę zapomnieć. Mogę zapomnieć również o innych włoskich przepisach, które proponuje w swojej książce „Smaki północnej Italii” Marlena de Blasi. Przepisach, które wymagają słońca, łagodnego, południowego wiatru i przede wszystkim ludzi, którzy cieszą się ciepłym ogrodem, zielenią i soczystymi smakami lata, bo jak pisze autorka tej niezwykłej, moim zdaniem jednej z lepszych, włoskiej książki kucharskiej, ostatecznie o istocie kulinariów decydują nie tyle jedzenie, ile ludzie, którzy zasiadają z nami do stołu.

I tak z szarości zimy wyrwał mnie pomysł na przygotowanie bardzo prostego dania rybnego. Zimą dla ludzi, zimą z dostępnych dla nas w każdym sklepie produktów. Na szczęście w lodówce miałem filety z pstrąga, cytryny, czosnek i cukinię. Przygotowałem też wcześniej focaccię z przepisu Gordona Ramseya, którą z powodzeniem można podgrzać w piekarniku, podlać oliwą i podać do obiadu.

http://http://tvnplayer.pl/programy-online/kurs-gotowania-z-gordonem-ramsayem-odcinki,1132/odcinek-6,pieczenie,S00E06,17030.html

Pstrąg z folii, niestety bez liści winogron z czosnkiem i cytryną, który wymaga jedynie 15 minut zapiekania w folii w temperaturze około 140 stopni. Delikatny, z aromatem gorącej cytryny i zielonego pieprzu na wierzchu. Ryba, która pozwala przetrwać czekanie na lato. Danie, równie proste, jak jedno z wielu które proponuje Marlena de Blasi w swojej książce, gdzie kultywuje, stare włoskie tradycje przygotowywanie potraw z najlepszych, ale bardzo prostych składników.

pstrąg

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Connecting to %s