Mały sklep. Mega jedzenie.

Nie jestem ekstremistą, jeśli chodzi o odżywianie. Nie ograniczam diety do powszechnie zdrowych warzyw i ryb. Lubię czasami zjeść kawał dobrego mięsa. Przymiotnik dobry ma tu jednak dosyć istotne znaczenie. Kiedyś pisałem tu o Hali Mirowskiej, gdzie można kupić dobre warzywa, mięsa, wędliny z pewnego źródła. Dziś odkrywam przed wami kolejne takie miejsce. Sklep Befsztyk na Puławskiej 176/178 w Warszawie. Bo gdzie w Warszawie można kupić prawdziwą świeżą pulardę, najlepszy drób z Brasse, świetną wołowinę na steki, dobrą, domową garmażerkę i wędliny. Właśnie tam, w sklepie Befsztyk. Sklep utrzymuje swoją renomę od 1994 roku. Trzyma poziom, trzyma klientów przy sobie, o czym świadczą codzienne kolejki.

befsztykI tak stojąc w kolejce sklepowej wpadłem na pomysł szybkiego, bardzo smacznego i stosunkowo taniego lunchu, czyli steku z wołowiny Bavette z zieloną fasolką i sosem winno-musztardowym. Stek Bavette, to najlepsza część łaty wołowej, nadająca się doskonale na steki średnio lub bardzo wysmażone. Niewątpliwie zaletą tego rodzaju mięsa jest jego cena. Za jeden dość spory stek zapłacimy około 10 złotych, tym czasem chcąc przygotować stek podobnej wielkości z polędwicy wołowej, musielibyśmy liczyć się z kosztem mniej więcej trzy razy większym. Zaletą półek sklepowych w Befsztyku jest dokonały wybór w ramach niedużego asortymentu. Czyli jeśli chcemy kupić prawdziwy lub specjalny drób (Kurczak z Barsse, to naprawdę wykwintne danie) lub kupić specjalną część wołowiny sprawdzonego pochodzenia, to jest to jedyny, właściwy adres.

brasseA wracając do befsztyku Bavette. Podałem go z młodą fasolką na rzymskiej sałacie. Z doskonałym winno musztardowym sosem, który powstał przez zdeglasowanie tłuszczu po usmażeniu steków za pomocą czerwonego wina, połączonego z dwiema łyżkami masła i łyżką musztardy Dijon. Jedyną trudnością przygotowania tego sosu, jest problem z odpowiednim połączeniem składników, które w łatwy sposób mogą się zważyć. Zasada prowadząca do aksamitnego sosu, jest prosta, wino odparować z alkoholu, utrzymywać sos na bardzo wolnym ogniu a najlepiej w kąpieli wodnej, cały czas mieszać zawartość, najlepiej przy użyciu trzepaczki.

befsztykCiągle mało jest w Warszawie miejsc, podobnych do warszawskiego Befsztyku. Są bardzo mało znane, słabo wypromowane, ustępują miejsca supermarketom. Ale ja wiem, że kiedyś i u nas będzie, jak w Barcelonie, czy Paryżu, gdzie na każdej, niedużej uliczce jest mały sklep z lokalnymi, sprawdzonymi produktami. Mały sklep i mega jedzenie, mega zdrowe i smaczne, bez mega, czy supermarketu.

10 uwag do wpisu “Mały sklep. Mega jedzenie.

  1. a gdybys mial ochote zjesc dobre mieso bez kiwniecia palcem to polecam olive garden na pereca ;] dzis bylem na obiedzie, super steki

  2. Najlepszy sklep mięsny w Warszawie moim zdaniem. Znam, kupuję, chwalę sobie od dawna. Jedyne chyba miejsce gdzie można wybierać od reki w mięsach na steki, dziczyźnie, jagnięcinie, gęsi … do wyboru do koloru 🙂 a i dostawa do domu jest na plus!

  3. Bywam, kupuję, jadam, numer 1 ze sklepów mięsnych a na dodatek przy wiekszych zakupach można zamówić online z transportem do domku 🙂 wyjątkowe miejsce 😉

  4. Kurcze, mieszkam w sumie nie tak daleko a do tej pory tam nie dotarłem ale po przczytaniu obowiązkowo chyba sobie wpiszę w kalendarz aby do tego sklepu zajrzeć, może wreszcie trafię na miejsce gdzie mięso na steki takie prawdziwe będę mógł dostać!

      1. Hej! Sklep przetestowany dwa razy w zeszłym roku i mięso na steki wyśmienite, new yorka nie próbowałem, ale za to rib eye kapitalny, marmurkowane mięso, po porządnym przygotowaniu steki są absolutnie wyśmienite 🙂

  5. ja polecam polską wołowinę QMP (system jakości gwarantuje że wołowina pochodzi z ras mięsnych, z młodych zwierząt, karmionych paszami naturalnymi i z wolnego wybiegu). Jest miękka i soczysta jak argentyńska, naturalna, a do tego dużo tańsza niż importowana. Można ją kupić np w makro i nie tylko polędwicę, antrykot czy rostbef ale też chłodzoną, sezonowaną łopatkę, ligawę czy udziec.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Connecting to %s