Kuchnie bez ściemy.

Dwie kompletne różne restauracje w ciągu ostatnich dwóch dni. Pierwsza z nich Bałkański kocioł na Ursynowie przy Al. Ken, druga Doppio w śródmieściu na Gałczyńskiego. Dwie kompletnie różne kuchnie. Bałkański kocioł z wyraźnym akcentem kuchni stepowej z ciężkimi daniami smażonymi na smalcu, intensywnymi, bardziej zbliżonymi do naszej schabowo-pszennej kuchni. Nazwa zobowiązuje. Bałkański kocioł to określenie konfliktu trwającego na półwyspie bałkańskim od XIX wieku. Konflikty i kuchnia. Niesamowicie wyraźnie to widać w tej restauracji. Trudno ją oceniać w tym kontekście, ale brak tej kuchni finezji, zapachu łąki i ziół, zapachu morza, który w Doppio jest wyczuwalny w każdym daniu. Widać w nim kucharza, który stoi przy otwartym oknie, za nim ma widok na morze, a kiedy silniej zawieje dolatują do niego zapachy kwiatów pomarańczy, oregano i słońca.

balkanski kociolW bałkańskim kotle próbowałem bardzo ciekawego kremu z kasztanów, moim zdaniem trochę zbyt mocno doprawionego solą, zupełnie niepotrzebnie, bo smak samych kasztanów był naprawdę bardzo ciekawy. Na stole pojawił się również kociołek z zupą rybną, gdzie górę brała cebula uduszona na smalcu. Cena zup od 16 do 18 złotych.

zupa rybnaDanie główne to baranina, a dokładniej Gurmanski cevap, czyli kotlet z baraniny nadziewany serem i papryką. Smaczny, podany z ziemniakami smażonymi na smalcu.

balkanski klopsSpróbowałem również wątróbki po serbsku, podobnie podanej, podobnie pachnącej smalcem i cebulą. Smacznie, ale polecam naprawdę bardzo głodnym, bo Bałkański kocioł to kuchnia bez ściemy, to kuchnia w której można poczuć się jak w kotle przygotowanym w górach po ciężkim dniu pracy…

Następnego dnia poczułem ulgę, bo znalazłem się w Doppio, restauracji włoskiej, prowadzonej prze Włochów, która dwa lata temu znalazła się w finale plebiscytu Co jest grane, Gazety Wyborczej na najlepszą warszawską knajpę. Mam wrażenie, że Włosi, podobnie jak Grecy reagują na konflikty, kryzys, problemy. Wychodzą na taras, widzą filiżankę swojej mocnej, czarnej kawy. Czują wiatr, który roznosi zapach wysp, słońca, morza. Przestają mielić swoje problemy i czarne wizje…. To widać w ich kuchni, która jest pełna, aromatyczna, lekka i cudna.

carpaccio z ośmiornicyCarpaccio z ośmiornicy, delikatnej, z pietruszką i czosnkiem. Ośmiornicy, która rozpływała się w ustach jak balsam, pozostawiając na podniebieniu smak morza i wspaniałej dobrze doprawionej oliwy. Carpaccio z tuńczyka, pływające w sosie z oliwy i cytryn. Bardzo delikatne, aksamitne, bez ostrego zapachu ryby na talerzu. To przystawki, które nie są niestety w Doppio tanie bo kosztują od 30 do 40 złotych.

carpacio tunczykW końcu danie główne Ravioli nero di sepia z nadzieniem z owocami morza. Czarne ciasto na Ravioli idealnie al dente, farsz bardzo delikatnie doprawiony, tak aby nie zakłócić delikatnej mieszanki ryb i sera. Bardzo smacznie podane. Uczta dla podniebienia.

ravioli nero
W końcu deser, który zaskoczył dobrym smakiem i konsystencją panna cotty, ale zawiódł gotowym malinowym sosem, który w rozpoczynającym się właśnie sezonie truskawkowym jest zdecydowanym zaniechaniem kuchni.

Dwie kompletnie różne kuchnie południa. Bałkańska, która nie miała czasu na zbieranie ziół po łąkach i włoska, która syci się najdrobniejszym smakiem i zawsze ma czas na sjestę. Dwie bardzo intensywne i tak różne kuchnie. W restauracjach o których piszę bez ściemy, bez dodatkowego sosu, specjalnie pod klienta. Warto je poznać, odwiedzając Bałkański kocioł i Doppio.

Restauracja Bałkański kocioł, Aleja KEN 88, Warszawa.

Restauracja Doppio, K.I. Gałczyńskiego 3, Warszawa

 

 

Jedna uwaga do wpisu “Kuchnie bez ściemy.

  1. Ładnie uchwycone – dwie restauracje i dwa charaktery trochę jednak odmiennych rejonów świata. Jest w tym sporo historii i ciekawych szczegółów. Będąc w Warszawie, będę musiał wstąpić, wpierw pewnie do Włochów, zapach morza to coś, czego zwykle potrzebuję.
    Pozdrawiam, ciekawy blog.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Connecting to %s