Rachel Khoo. Opowieść jak z taniej biografii. Mieszkała w Londynie, w pewnym momencie rzuciła pracę, wyjechała do Paryża, skończyła Le Cordon Bleu i sama zaczęła być gwiazdą kulinarną w Paryżu. Paryż stał się jej miejscem, malutkie paryskie mieszkanie i kuchnia zmieniły się wkrótce w małe studio telewizyjne, zaczęła wydawać książki. Słodko jak croissant z dżemem na śniadanie, oczywiście paryskie. Tak bym napisał, gdybym nie lubił kuchni francuskiej, zazdrościł Rachel Khoo jej sukcesu, książkowej kariery telewizyjnej i medialnej. Nie zrobię tego, bo jej książka, która jakiś czas temu została wydana w Polsce Mała paryska kuchnia, nie boi się odważnych, tradycyjnych francuskich potraw, które często mają mało wspólnego ze z tym jak dziś kuchnię się traktować lubi. Jak się słodzi i pudruje, glamur tonem do znudzenia.
Tymczasem u Rachel mamy dużo masła, zapiekanek pod beszamelowym sosem, zapiekanych ziemniaków w śmietanie, gałce muszkatołowej i musztardzie Dijon. Są ciężkie sosy, suflety, które trudno kolorować i stylizować na kuchnię wykwintną i modną. Niezawodna bronią ma być w tym przypadku jedynie smak.
Z książki Rachel Khoo, którą kupiłem w szczycie sezonu letniego wybrałem coś pomiędzy kuchnią glamur i ciężkimi zapiekankami, gdzie podstawą zawsze jest minimum pól kostki masła. Chyba jedyny lekki przepis, nadający się na lato. Sezonowy, bo w sklepach pojawiły się właśnie świeże figi w dobrej cenie. Tradycyjny bo podstawą jest zwykła kurza wątróbka. Przepis bardzo szybki, ale niesamowicie smaczny. Salade de figues et foies de volailles, czyli sałata z figami i wątróbkami drobiowymi.
Wątróbki do tego przepisu nie należy obtaczać w mące. Należy ją jedynie posolić i popieprzyć.
Składniki dla 2 osób
1/2 kg wątróbki
łyżka masła
jedna czerwona cebula pokrojona w krążki
gałązka tymianku
4 figi
2 łyżki czerwonego octu winnego
mix sałat
Na maśle smażymy cebulę, dodajemy wątróbki. Jeśli są duże kroimy je na pół. Wątróbki smażymy po dwie minuty z każdej strony. Muszą zostać lekko różowe w środku (ważne, żeby były świeże i najlepiej z zagrodowego drobiu). Po usmażeniu polewamy wątróbki i cebulę winnym octem i na mniej więcej minutę zostawiamy na rozgrzanej patelni. Wątróbki układamy na sałacie, razem z figami pokrojonymi w ćwiartki. W przepisie Rachel, zastosowałem małą modyfikację. Nie podałem surowych fig. Pokrojone w ćwiartki figi grillowałem przez dosłownie 3 minuty na rozgrzanym, piekarnikowym grillu. Są wtedy bardzo aromatyczne, miękkie i soczyste.
Idzie jesień. Pora na kuchnię francuską, ciepłą i do syta. Książka Racel jak najbardziej na teraz.
Rachel Khoo, Mała paryska kuchnia, wydawnictwo Albatros, A. Kuryłowicz, Warszawa 2013.
Chyba jednak język włoski brzmi bardziej smakowicie 😉 nie zmienia to faktu, że sałatka wygląda pysznie 🙂