Rachel Khoo.

Rachel Khoo. Opowieść jak z taniej biografii. Mieszkała w Londynie, w pewnym momencie rzuciła pracę, wyjechała do Paryża, skończyła Le Cordon Bleu i sama zaczęła być gwiazdą kulinarną w Paryżu. Paryż stał się jej miejscem, malutkie paryskie mieszkanie i kuchnia zmieniły się wkrótce w małe studio telewizyjne, zaczęła wydawać książki. Słodko jak croissant z dżemem na śniadanie, oczywiście paryskie. Tak bym napisał, gdybym nie lubił kuchni francuskiej, zazdrościł Rachel Khoo jej sukcesu, książkowej kariery telewizyjnej i medialnej.  Nie zrobię tego, bo jej książka, która jakiś czas temu została wydana w Polsce Mała paryska kuchnia, nie boi się odważnych, tradycyjnych francuskich potraw, które często mają mało wspólnego ze z tym jak dziś kuchnię się traktować lubi. Jak się słodzi i pudruje, glamur tonem do znudzenia.

rachel khoo

Tymczasem u Rachel mamy dużo masła, zapiekanek pod beszamelowym sosem, zapiekanych ziemniaków w śmietanie, gałce muszkatołowej i musztardzie Dijon. Są ciężkie sosy, suflety, które trudno kolorować i stylizować na kuchnię wykwintną i modną. Niezawodna bronią ma być w tym przypadku jedynie smak.

Z książki Rachel Khoo, którą kupiłem w szczycie sezonu letniego wybrałem coś pomiędzy kuchnią glamur i ciężkimi zapiekankami, gdzie podstawą zawsze jest minimum pól kostki masła. Chyba jedyny lekki przepis, nadający się na lato. Sezonowy, bo w sklepach pojawiły się właśnie świeże figi w dobrej cenie. Tradycyjny bo podstawą jest zwykła kurza wątróbka. Przepis bardzo szybki, ale niesamowicie smaczny. Salade de figues et foies de volailles, czyli sałata z figami i wątróbkami drobiowymi.

watrobka i figi

Wątróbki do tego przepisu nie należy obtaczać w mące. Należy ją jedynie posolić i popieprzyć.

Składniki dla 2 osób

1/2 kg wątróbki

łyżka masła

jedna czerwona cebula pokrojona w krążki

gałązka tymianku

4 figi

2 łyżki czerwonego octu winnego

mix sałat

Na maśle smażymy cebulę, dodajemy wątróbki. Jeśli są duże kroimy je na pół. Wątróbki smażymy po dwie minuty z każdej strony. Muszą zostać lekko różowe w środku (ważne, żeby były świeże i najlepiej z zagrodowego drobiu). Po usmażeniu polewamy wątróbki i cebulę winnym octem i na mniej więcej minutę zostawiamy na rozgrzanej patelni. Wątróbki układamy na sałacie, razem z figami pokrojonymi w ćwiartki. W przepisie Rachel, zastosowałem małą modyfikację. Nie podałem surowych fig. Pokrojone w ćwiartki figi grillowałem przez dosłownie 3 minuty na rozgrzanym, piekarnikowym grillu. Są wtedy bardzo aromatyczne, miękkie i soczyste.

Idzie jesień. Pora na kuchnię francuską, ciepłą i do syta. Książka Racel jak najbardziej na teraz.

Rachel Khoo, Mała paryska kuchnia, wydawnictwo Albatros, A. Kuryłowicz, Warszawa 2013.

Jedna uwaga do wpisu “Rachel Khoo.

  1. Chyba jednak język włoski brzmi bardziej smakowicie 😉 nie zmienia to faktu, że sałatka wygląda pysznie 🙂

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s