Risotto z dynią w 10 minut. Risotto with pumpkin in 10 minutes.

Nie jest to mój autorski przepis, ale skopiowany z wideobloga Gennaro Contaldo na kanale Jamiego Oliviera https://www.youtube.com/user/JamieOliver

Jedyny taki przepis, bo nie spotkałem wcześniej przepisu na risotto, bez użycia bulionu, który jest pożywka dla ryżu, a który bardzo często blokuje mnie przed przygotowaniem risotta, bo ugotować dobry bulion to jednak czas…. A to risotto, po lekkim podrasowaniu robi się realnie w 10 minut, bo rozpadająca się, rozgotowana dynia daje wystarczająco dużo wilgoci dla ryżu, który przy tym łapie doskonały kolor. Na tę porę roku przepis wpasowany idealnie, wręcz bosko.

Do mojego risotto dodaję białe wino i płatki chilli (nie dużo, mają jedynie delikatnie przebijać przez smak dyni), reszta pozostaje tak jak w przepisie Gennaro Contaldo.

Na 4 porcje.

1 mała upieczona dynia Hokaido.

100 ml białego wina

dwie duże łyżki dobrego masła

parmezan

kilka listków szałwii

1 biała zeszklona cebula

oliwa z oliwek

Reszta jest prosta a nawet prostsza, niż przy klasycznym risotto. Cebule szklimy na oliwie i maśle, dodajemy ryż, odrobinę wina, w końcu pokrojoną w kostkę, upieczoną dynię. Na koniec idzie masło, posiekana szałwia i parmezan. Mega dobre jedzenie.

Pumpkin risotto.
Pumpkin risotto.

 

 

 

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s