Mojama especial, czyli solony tuńczyk suszony wiatrem i słońcem.

Solony, suszony, słońcem i wiatrem. To co z natury, to co najprostsze w większości przypadków smakuje najlepiej a sposób długiego przechowywania nigdy nie widział w pobliżu żadnego E… Chodzi o Mojoma especial, przysmak z polędwicy tuńczyka charakterystyczny dla południa Hiszpanii, Andaluzji i regionu wybrzeża na południe od Walencji. Mojama to słowo zaadaptowane przez Hiszpańów z języka arabskiego i w dosłownym tłumaczeniu znaczy wykonany z wosku. To Arabowie zaczęli jako pierwsi w ten sposób przechowywać ryby. Sposób podobny do tego w jaki przygotowuje się Bacalhau, czyli solonego i suszonego dorsza. Podobny, jednak kompletnie różny, bo tuńczyk przechowany w ten sposób ma kompletnie różną konsystencję i sposób przygotowania a metody łączy tylko sól, słońce i wiatr od morza… Tylko i aż.

Mojama Especial. Suszony tuńczyk
Mojama Especial. Suszony tuńczyk

Kwintesencja smaku tuńczyka w cienkim plasterku, który ze względu za zbitą konsystencję kroi się w bardzo łatwy sposób. Hiszpanie jedzą Mojama w postani tapasów na małych chlebkach, przygotowują z nich zapiekanki i pasty. Ja postanowiłem zaadoptować suszonego tuńczyka do kuchni włoskiej i przygotowałem pizzę z tuńczykiem. Pod wpływem temperatury i sosu pomidorowego plasterki tuńczyka nabierają jeszcze większej szlachetności, stają się delikatnie wilgotne, rozpływają się w ustach, jeszcze bardziej uwydatniają smak morza i ryby. Do pizzy poza tuńczykiem, użyłem jedynie czerwonej cebuli, garści parmezanu i sosu pomidorowego na bazie czosnku i oregano.

Pizza z suszonym tuńczykiem.
Pizza z suszonym tuńczykiem.

 

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s