Neapol. Top 5

Subiektywna lista, co zobaczyć, co jeść, gdzie chodzić w stolicy Kampanii, Neapolu, mieście niezwykle zaskakującym, nie łatwym do zrozumienia, lekko przybrudzonym, z pozoru nie uporządkowanym. Skrajne opinie, i emocje, a gdzieś po środku niezwykła przygoda

  1. Monastyry a wśród nich Santa Chiara

Jestem przekonany, że John Turturro tu był, przed tym jak zaczął kręcić Wielkie piękno i serial Młody papież. To miejsce obezwładnia swoją prostotą i wybuchowością jednocześnie. Bo nagle w zabudowaniach gotyckich, prostych w swojej strukturze pojawia się mandarynkowy gaj otoczony majolikowymi krużgankami, które na mnie zrobiły dużo większe wrażenie niż barceloński Park Guel. Ta przestrzeń, harmonia, struktura i wybujała w słońcu natura robią wrażenie obezwładniające. W w klasztorze sióstr Klarysek było tak dużo, że bracia mniejsi musieli im ustąpić miejsca. Odpowiedzi dlaczego, nie trzeba szukać.

Santa Ciara. Neapol.

 

2. Dieta.

Amerykańscy naukowcy robili kiedyś badania, dlaczego ludzie południa Włoch żyją dłużej, niż przeciętni Europejczycy. Wśród ludzie przebadanych powtarzały się trzy składniki, filety z anchovies, rozmaryn i oliwa. W ten sposób w dzielnicy Quartier Spagnoli, niedaleko Via Toledo na talerzu wylądowała najlepsze, jakie kiedykolwiek jadłem lekko marynowane filety z anchovies. Nie mają one nic wspólnego z tymi, które kupujemy w marketach. Ich smak jest prosty nie zdominowany przez sól czy ocet. Filety anchovies zjecie w bardzo dobrej, neapolitańskiej tratorii Osteria II Gobetto.  https://www.facebook.com/pages/Osteria-Il-Gobbetto-La-Vera-Cucina-Napoletana/499686060058409?fref=ts

3. Pizza.

Która najlepsza, która pierwsza. Są dwie królowe Neapolu, pizza Margherita i pizza Marinara. Pierwsza to pomidory, ser i oregano, druga pomidory ser i dwa, maks trzy listki świeżej bazylii, delikatnie przełamujące smak. Ja trafiłem z polecenia kilku Włochów do miejsca, które ma swoją tablicę pamiątkową, wmurowaną, prawdziwa, marmurową. To niesamowite, że są miejsca na świecie, gdzie tak bardzo czci się jedzenie. Czci się jedną, konkretną pizzę, pizzę margheritę, która według tablicy urodziła się właśnie w pizzerii Brandi w Neapolu.

foto. Piotr Konstantinow

Oprócz klasycznej, genialnej pizzy za 6 Euro, polecam zestaw przystawek z owoców morza, obłędnych, świeżych, wśród nich cienko krojony, lekko podsuszony miecznik i tuńczyk, które smakują obłędnie.

4. Quatro Spagnioli.

Swą nazwę wzięła od stacjonujących tu wojsk hiszpańskich, znajdująca się pod wpływami camorry. Trafiam tu późnym wieczorem, po 22. w pierwszej chwili po przejściu kilkunastu metrów, chciałem cofnąć się do bardziej turystycznej i mniej mrocznej Via Chiachia, ale kiedy na każdy rogu widzę święte kapliczki ze świętymi, zaczynam myśleć powierzchownie, co może mi się właściwie stać. Jest ciemno, brudno, świecą jedynie małe lokalne sklepiki i przybrudzone knajpki. spory ruch, krzyczące na podwórkach dzieci, hałasy ciągle poruszających się skuterów i krzyczących w oknach kobiet. No i oczywiście pranie, które jest wszędzie, rząd biały koszul, czarnych, różnych. Pocztówkowo. I tu odnośnik do punktu pierwszego w dzielnicy hiszpańskiej trafiam przypadkowo do kolejnego monastyru, wchodzę jak do muzeum, mijam krużganki z przepięknymi freskami, grupki młodych ludzi, których biorę za wycieczkowiczów. Chwilę pózniej trafiam na klasztorny plac i orientuje się, że monastyr został przerobiony na Uniwersytet. Cudo.

5. Wyspy.

Wśród nich obowiązkowa Capri. Piękna, wymagająca oddzielnego wpisu. Czterdzieści minut wodolotem i znajdujemy się w kompletnie innym miejscu, blisko Neapolu, daleko od jego klimatu. Spokojnie, wyniośle. Nawet mewy czują się tu wyjątkowe, są pompatyczne, nie boją się ludzi, siadają na ogrodzeniach Ogrodów Augusta, kilka metrów od siedzących na ławkach spacerowiczów, patrzą wyniośle. To ich raj na ziemi.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s