No to klops.

Kotlety mielone, klopsiki, klopsy w sosie, sosach zawiesistych ciężkich. Tylko po co? Oczywiście każdy z nas ma czasami ochotę na tradycyjnego mielonego, ociekającego tłuszczem z ziemniaczkami… Tylko po co, skoro można zdrowo, intensywnie i smacznie. Można bez mąki, bułek tartych i z maksymalną redukcją tłuszczu. Smak na późną kolację, czyli zapiekane klopsiki z rozmarynem i sosem cytrynowym.

Składniki:

500 gram wołowego mięsa mielonego (może być z łopatki, gdyż tłuszcz w trakcie zapiekania całkowicie wypłynie z klopsów)

100 gram cieciorki z puszki

1 małe świeże chili

łyżka musztrady

łyżka natki pietruszki

jedna niewielka cebula

jajko

rozmaryn

Tak zwana bazę smakową przygotowujemy blendując na jednolita masę cieciorkę, pietruszkę i cebulę z solą, pieprzem, pietruszką i chili. Jednolitą masę mieszamy z mięsem i jajkiem. Formujemy klopsy i układamy w naczyniu żaroodpornym razem z rozmarynem. Polewamy odrobiną oliwy z oliwek. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około 40 minut.

IMG_0490 Zapach rozmarynu w trakcie pieczenia tego dania jest obezwładniający. Apetyty rozbudzone. Można zabrać się za przygotowanie sosu, który powstaje na bazie tradycyjnych, maślanych sosów francuskich w skład których wchodzi masło i żółtko. Wiem, że nie jest to lekki sos, ale dosłownie jego odrobina na talerzu stworzy nam rzeczywiście smacznie skomponowane danie. Sos przygotowujemy łącząc masło i żółtko, podtrzymując cały czas miskę w kąpieli wodnej. Do masy dodajemy sól, sok z połówki cytryny, odrobinę miodu i rozmaryn. Sos jest delikatnie maślano-słodki i mam być równowaga dla klopsików w których wyczuwalna jest papryczka chili i intensywny rozmaryn.

IMG_0498

Podajemy na talerzu z odrobiną sosu. Cieciorka sprawia, że klopsy, mimo, że odtłuszczone w procesie pieczenia są dosyć wilgotne i miłe w konsystencji. Klops na talerzu, klops naprawdę smaczny nawet na dość późną kolację.

Jedna uwaga do wpisu “No to klops.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s