No to klops.

Kotlety mielone, klopsiki, klopsy w sosie, sosach zawiesistych ciężkich. Tylko po co? Oczywiście każdy z nas ma czasami ochotę na tradycyjnego mielonego, ociekającego tłuszczem z ziemniaczkami… Tylko po co, skoro można zdrowo, intensywnie i smacznie. Można bez mąki, bułek tartych i z maksymalną redukcją tłuszczu. Smak na późną kolację, czyli zapiekane klopsiki z rozmarynem i sosem cytrynowym.

Składniki:

500 gram wołowego mięsa mielonego (może być z łopatki, gdyż tłuszcz w trakcie zapiekania całkowicie wypłynie z klopsów)

100 gram cieciorki z puszki

1 małe świeże chili

łyżka musztrady

łyżka natki pietruszki

jedna niewielka cebula

jajko

rozmaryn

Tak zwana bazę smakową przygotowujemy blendując na jednolita masę cieciorkę, pietruszkę i cebulę z solą, pieprzem, pietruszką i chili. Jednolitą masę mieszamy z mięsem i jajkiem. Formujemy klopsy i układamy w naczyniu żaroodpornym razem z rozmarynem. Polewamy odrobiną oliwy z oliwek. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około 40 minut.

IMG_0490 Zapach rozmarynu w trakcie pieczenia tego dania jest obezwładniający. Apetyty rozbudzone. Można zabrać się za przygotowanie sosu, który powstaje na bazie tradycyjnych, maślanych sosów francuskich w skład których wchodzi masło i żółtko. Wiem, że nie jest to lekki sos, ale dosłownie jego odrobina na talerzu stworzy nam rzeczywiście smacznie skomponowane danie. Sos przygotowujemy łącząc masło i żółtko, podtrzymując cały czas miskę w kąpieli wodnej. Do masy dodajemy sól, sok z połówki cytryny, odrobinę miodu i rozmaryn. Sos jest delikatnie maślano-słodki i mam być równowaga dla klopsików w których wyczuwalna jest papryczka chili i intensywny rozmaryn.

IMG_0498

Podajemy na talerzu z odrobiną sosu. Cieciorka sprawia, że klopsy, mimo, że odtłuszczone w procesie pieczenia są dosyć wilgotne i miłe w konsystencji. Klops na talerzu, klops naprawdę smaczny nawet na dość późną kolację.

Jedna uwaga do wpisu “No to klops.

Odpowiedz na dr michael obeng reviews Anuluj pisanie odpowiedzi

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s